Wat is cali-fear?
Wanneer je nog nooit calisthenics hebt gedaan, kan het nogal overweldigend zijn wanneer je iemand zijn of haar hele lichaamsgewicht omhoog ziet trekken over een pull-up bar. Of iemand die zonder enige moeite een handstand uitvoert en vanuit die positie ook nog eens push-ups uitvoert.
En als je iemand een human flag hebt zien uitvoeren, snappen wij heel goed dat dit aanvoelt als een ver-van-je-bed-show. Dat ziet er namelijk behoorlijk indrukwekkend uit.
Het gevoel dat al deze gave oefeningen een flink aantal bruggen te ver voor jou zijn noemen we bij Caliclub ook wel cali-fear. De angst om aan calisthenics te beginnen.
Mensen denken al snel dat deze sport alleen voor de aller, allersterksten is. Exclusief voor die Griekse Goden en -Godinnen.
Met behulp van dit artikel willen wij je helpen om de drempel naar calisthenics flink omlaag te brengen. En je angst voor deze te gekke sport weg te nemen.
Begin bij de basis
Die vette handstand push-ups en die mega indrukwekkende human flag. Jeetje. Wauw.
Maar wat veel mensen vergeten, is dat de persoon die deze oefeningen onder de knie heeft, ooit ook begonnen is met de meest eenvoudigste oefeningen en basistechnieken van calisthenics.
Alle geavanceerde calisthenics skills vinden namelijk hun oorsprong in eenvoudige oefeningen en basistechnieken.
Hier zul je eerst aan moeten werken en vanuit daar steeds een stapje verder gaan om voordat je uiteindelijk pas de vruchten kunt plukken van calisthenics training.
Als beginner is het belangrijk om te beginnen met eenvoudige en toegankelijke oefeningen.
Zoals bijvoorbeeld push-ups, squats, lunges en planken. Op deze manier kun je de belangrijkste basis leggen voor de bewegingspatronen van calisthenics. Zonder dat je een risico loopt op blessures.
Om er zeker van te zijn dat je de juiste vorm behoudt tijdens deze oefeningen, kun je ervoor kiezen om jezelf te filmen terwijl je de oefeningen uitvoert. Of vraag een meer ervaren iemand om een oogje in het zeil te houden terwijl je traint.
De juiste stap op het juiste moment, ongeacht of het een stap voor- of achteruit is
Wanneer je moeite hebt om tussen de 8 en 12 herhalingen van een oefening uit te voeren, kun je altijd kiezen voor een regressie.
Heb jij bijvoorbeeld moeite om 8 push-ups military style uit te voeren? Geen probleem, neem dan een stapje terug en voer ze op je knieën uit in plaats van op je tenen.
Dit noem je een regressie. Een stapje terug.
Gaan de 8 tot 12 herhalingen je juist gemakkelijk af? Daag jezelf dan uit en ga een stapje verder.
Doe bijvoorbeeld schuine push-ups door met je voeten op een verhoging te staan. Hiervoor kun je een bankje of muurtje gebruiken.
Dit noemen we een progressie. Een vooruitgang.
Maak het behapbaar. Stel diverse, kleine, maar realistische doelen voor jezelf.
Zie het als een computerspelletje waarbij je na veel oefenen steeds een level verder komt. En wanneer het even minder gaat, zet je de moeilijkheidsgraad een standje lager.
Omarm het falen
Een stapje terug is niet erg. Want we falen allemaal wel eens. De ene keer zul je heel snel een level up gaan. Een andere keer moet je het wel 100 keer proberen voordat je pas vooruit gaat.
Daarom is falen een essentieel onderdeel van calisthenics. Essentieel wanneer je vooruitgang wilt boeken.
Dus lach erom en herinner jezelf eraan dat we allemaal mensen zijn. Niemand is perfect.
En vergeet niet dat zelfs achter de allervetste skills die je in het parkje of op YouTube voorbij hebt zien komen, tientallen mislukte pogingen zitten. Die niemand te zien krijgt.
En zeg nou zelf. Des te vaker je faalt, des te meer bevrediging je voelt wanneer een oefening wel lukt!
Start wherever you are
Bij Caliclub vinden we dat op het gebied van calisthenics ‘gewoon beginnen’ makkelijker klinkt dan het in werkelijkheid is. Voor veel mensen is het lastig om over de zogenoemde ‘califear’ heen te komen.
Veel mensen stellen het proberen van calisthenics uit. Omdat ze bijvoorbeeld geen idee hebben waar te beginnen. Of omdat ze het gevoel hebben dat ze het ‘toch niet kunnen’.
Bij Caliclub zijn we er om jou te vertellen dat je het wel kunt!
Want wij zijn van mening dat er geen right moment of een right time bestaat om met calisthenics te beginnen. Je kunt in principe nu meteen beginnen (nadat je dit artikel uit hebt gelezen, uiteraard).
Zo heb je bij calisthenics geen apparatuur of een personal trainer nodig. En hoef je niet eens ervaring in de gym te hebben om aan de slag te kunnen.
Calisthenics is voor iedereen. Ongeacht je lichaamsbouw, leeftijd, ervaring of huidige niveau. Een mooie quote om dit samen te vatten: ‘You don’t have to be great in order to get started. But you have to start in order to be great.’
Overwin de angst voor calisthenics en probeer het uit!
Hou jij van krachttraining en wil je alles uit je lichaam halen? Overweeg dan om met calisthenics te beginnen. Hiermee pak je werkelijk iedere spier in je lichaam aan.
Je verbetert er niet alleen je functionele kracht, mobiliteit en bewegingsvrijheid mee, maar je loopt ook nog eens minder risico op blessures en verbrandt meer calorieën dan bij krachttraining!
Wees dus niet bang. Begin bij de basis. Wees consistent in je training en probeer iedere keer dat je calisthenics doet, beter te worden. Luister naar je lichaam en focus je op je eigen vooruitgang, niet die van anderen.
Bovenal, omring jezelf met gelijkgestemde en behulpzame mensen. Dat is waar de community van Caliclub echt een verschil in maakt. Samen vooruitgang boeken en elkaar motiveren.
Maar bovenal, en dit is het allerbelangrijkste bij calisthenics: plezier hebben!