voordelen en nadelen van calisthenics

De voordelen en nadelen van calisthenics

Je hebt geen duur sportschool abonnement nodig. En zonder zelf vermogens uit te geven aan gewichten voor thuis, kun je toch trainen. De calisthenics belofte is prachtig: trainen met je eigen lichaamsgewicht en alsnog top resultaten halen.

Toch is calisthenics in sommige gevallen niet de beste keuze voor jou.

Maar jongens, waar hebben jullie het over? Zijn jullie geen calisthenics fanaten?

Ja, dat zijn we. Maar niet iedereen heeft dezelfde doelen als dat wij hebben. Calisthenics is een geweldige manier van trainen. Naar onze mening zelfs de beste en leukste manier. 

We moeten alleen wel eerlijk zijn dat het niet altijd bij ieder doel aansluit. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de voor- en nadelen van calisthenics training.

De voordelen van calisthenics training

Er zijn genoeg voordelen van calisthenics op te noemen om er een hele blog aan toe te wijden. In deze blog gaan we echter in op de allerbelangrijkste voordelen.

Het is goedkoop om te beginnen met calisthenics

Voor mensen die willen beginnen met sporten kan de drempel hoog zijn. Een abonnement bij de sportschool is duur en je zit er al gauw een jaar aan vast. Al kun je natuurlijk altijd voor de maandelijks opzegbare optie kiezen. Maar die is duurder.

En wat zegt het over je toewijding als je jezelf van te voren een mogelijkheid geeft om te stoppen?

Zelf kettlebells, barbells en dumbbells aanschaffen kost je al gauw een klein fortuin. Daarnaast moet je daar ook nog eens de ruimte voor hebben. Daarom is calisthenics voor beginners een geweldige keuze.

Calisthenics bestaat uit oefeningen die je doet met je eigen lichaamsgewicht. Je hebt dus alles al wat je nodig hebt. En omdat je geen abonnement af hoeft te sluiten op je lichaam, is het ook nog eens goedkoop. Het is heel simpel om thuis te beginnen met calisthenics. Ongeacht je niveau.

In onze blog over progressions lees je alles over oefeningen om te beginnen met calisthenics en dit op te bouwen naar een training die je steeds verder uitdaagt.

Train overal

Omdat calisthenics voornamelijk bestaat uit oefeningen met je lichaamsgewicht, kun je ze vrijwel overal doen. 

Je hebt niet meer dan twee vierkante meter vloer nodig om tussendoor snel een setje push ups doen. En niet meer dan een stang in één van de vele sportparken die ons land rijk is om 10 pull ups te doen.

Ook is het mogelijk om een full body calisthenics workout te doen, waar je ook maar bent. Je hebt je lichaam immers altijd bij je. Als je thuis wilt sporten, bijvoorbeeld als onderdeel van een ochtendroutine, heb je niet veel nodig voor een volwaardige workout.

Functioneel trainen en de core van een Griekse god

Calisthenics body

Er wordt wel eens gezegd dat fitness mensen de minst flexibele mensen zijn. Door jaren op dezelfde manier te trainen bouwen ze veel spiermassa op. Helaas kunnen ze vaak niet veel met die spieren, omdat ze gewend zijn om maar op één manier te bewegen.

Bij calisthenics focus je je daarentegen juist op functioneel trainen en een connectie opbouwen met je lichaam. Op die manier bouw je niet alleen spiermassa op, maar kun je er ook nog eens meer mee.

Door al dat functionele trainen wordt ook je core flink uitgedaagd. Daarom zie je vaak een super ontwikkelde core bij calisthenics atleten. De snelste manier om een sixpack te krijgen is niet tot in den treure crunches doen. Een sixpack krijg je door functioneel te trainen.

Conditie opbouwen

Goed, je gaat geen marathons winnen door alleen maar calisthenics te doen. Maar met calisthenics kun je prima je conditie trainen.

Door niet alleen te focussen op spiergroei, kun je met calisthenics ook heel goed conditie opbouwen. Dit kun je doen door te focussen op een hoger aantal herhalingen per set.

Zoals je hebt gelezen in de progressions blog, moet je na 8-12 herhalingen na gaan denken over de volgende progression die je kunt doen. Zo blijf je je lichaam uitdagen om spiermassa op te bouwen.

Om conditie op te bouwen, kun je de progression links laten liggen, en mikken op 17-20 herhalingen per set. Je kunt er ook voor kiezen om snellere herhalingen te maken voor meer explosiviteit. 

Technisch gezien is hardlopen natuurlijk ook een calisthenics oefening. Je maakt gebruik van je eigen lichaamsgewicht, en dat is de essentie van deze sport. Dus naast gebruikelijke calisthenics oefeningen zoals een push up of pull up, kun je ook cardio doen door een blokje om te gaan.

Je kunt ook jumping jacks doen. Vaak dient deze oefening als snelle warming up, want het is een oefening waarbij je al je ledematen gebruikt. Maar je kunt er ook zoveel mogelijk van doen, op die manier vergroot je je uithoudingsvermogen.

Connectie van lichaam en geest

Calisthenics progression

Het klinkt misschien zweverig, maar door aan calisthenics te doen verbeter je de connectie tussen lichaam en geest. Je leert je lichaam beter kennen en je herkent sneller signalen van je lichaam.

Als je een keer niet lekker in je vel zit zul je het dus sneller opmerken en kun je beter naar je lichaam luisteren.

Daarnaast verbeter je met calisthenics ook je motoriek. En dat is nou juist wat ons mens maakt. Heb je wel eens een aap een banaan zien gooien? Die techniek is niet bepaald verfijnd te noemen.

Door zoveel met je lichaam bezig te zijn, leer je het steeds beter onder controle te krijgen. Zo gaan complexe bewegingen je steeds makkelijker af en wordt je motoriek steeds wat verfijnder.

Leer vette moves

calisthenics moves

Deze verfijnde motoriek kun je natuurlijk inzetten om een aantal geweldige calisthenics moves te leren.

Doe hier een aantal van op het strand, en binnen no time zullen mensen je komen vragen hoe zij deze oefeningen ook kunnen leren. 

Nadelen van calisthenics

Natuurlijk heeft calisthenics ook z’n nadelen. We zullen er hiervaan een aantal met je bespreken.

Revalidatie gaat beter met minder gewicht

Ook al kun je progressions lichter maken (door voor een regression te kiezen) je kunt nooit het precieze gewicht dat je gebruikt bepalen. 

Wanneer je aan het revalideren bent van een blessure, dan is het belangrijk om geleidelijk aan kracht op te bouwen. Daarbij komen machines en losse gewichten goed van pas. 

Met machines is het gemakkelijker om de bewegingen goed uit te voeren. Het gewicht is ook beter te bepalen, vaak tot op een kilo nauwkeurig. Dat is erg handig tijdens een revalidatieproces.

Het isoleren van spiergroepen is lastiger

Met machines en dumbbells kun je heel precies kleine spieren aanpakken. Wanneer je je lichaam traint met alleen je eigen gewicht is dit moeilijker.

Dat komt omdat de meeste lichaamsgewicht oefeningen zogenoemde ‘compound’ oefeningen zijn. Dat houdt in dat je meerdere spiergroepen tegelijk moet gebruiken om de oefening goed te doen. Dit maakt het lastig om een bepaalde spiergroep te isoleren en zwaarder te belasten.

Vooruitgang is lastiger te bereiken dan in de gym

calisthenics progressions planche

Op een gegeven moment is het tijd voor de volgende stap tijdens het trainen. Bij calisthenics moet je dan naar een volgende progressie. Dat kan lastig zijn, omdat deze stap meteen een stuk zwaarder is. Soms moet je hiervoor ook nog eens een nieuwe beweging leren.

Wanneer je bijvoorbeeld bankdrukken zwaarder wilt maken, kun je er simpelweg 2,5kg extra aan hangen. Zo is het gemakkelijker om steeds een klein stapje vooruit te gaan. Bij calisthenics is die stap dus groter.

Legday is ingewikkelder en minder effectief

Onze benen zijn de sterkste spieren die we hebben. Op zich niet zo gek, want ze moeten de hele dag jouw hele lichaam en alles wat je bij je hebt sjouwen. 

Om ze te laten groeien zul je ze flink moeten stimuleren. In een sportschool is dat gemakkelijk door oefeningen zoals een leg press of een squat met extra gewicht uit te voeren. Wanneer je uitsluitend met lichaamsgewicht traint wordt dit een lastiger verhaal.

Je kunt natuurlijk een pistol squat doen. Dit is een squat op één been. Hiervoor moet je een hele goede controle over je lichaam hebben. In het begin gaat dit erg zwaar zijn. Maar na veel en toegewijd oefenen,  wordt ook deze oefening uiteindelijk een eitje.

 Je kunt een calisthenics leg workout samenstellen, maar als je echt boomstammen wilt kweken, zullen er zware squats aan te pas moeten komen.

Lastiger om vooruitgang te meten

Even terug naar het voorbeeld van het bankdrukken. Want bij het bankdrukken werk je met makkelijke waarden en getallen: 2 kilo erbij, 1 herhaling meer, 1 set minder.

Op die manier is het heel eenvoudig om bij te houden hoeveel je precies vooruit bent gegaan. Dit ligt wat lastiger bij calisthenics. 

Als we chin ups als voorbeeld nemen kun je prima één extra herhaling doen. Maar wat nou als je naar de volgende progression gaat? Hoeveel vooruitgang is dat? 

Je precieze vooruitgang is dus lastiger bij te houden.

Trainen bij een calisthenics sportschool

Caliclub en Gustafit hebben samen een sportschool geopend die gefocust is op calisthenics in Groningen. Het is een calisthenics sportschool waar je ook terug kunt vallen op de voordelen van een traditionele sportschool.

Daarom vind je er ook dumbbells, kettlebells, squat racks en andere manieren om je spieren net dat beetje extra uit te dagen. 

Door functioneel te trainen en calisthenics en traditioneel trainen met elkaar te combineren, zul je sneller resultaat halen dan ooit tevoren!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open WhatsApp
1
Liever een appje?
Hey, met een appje heb je snel antwoord op je vraag.